Waarom doen we de dingen die we doen?

Als heel jong kind ontwikkelde je patronen om liefde en aandacht te krijgen. Je leerde je aanpassen, ging helpen of misschien zocht je juist de confrontatie wel op. Je deed er alles aan om de beste, sterkste of slimste te zijn. In je volwassen leven kunnen deze oude patronen – die inmiddels op volautomatisch staan – je behoorlijk tegenwerken. Vaak ben je je niet eens bewust van de patronen die jou besturen. Waarom doe jij wat je doet? Wat wil jij veranderen en hoe houd jij jezelf tegen?

Kijkend naar het Enneagram met de negen karakters start ik met type EEN, de Perfectionist.

De PerfectionistDe Perfectionist moet veel van zichzelf en heeft daar zelf vaak last van. Het belemmert hem bijvoorbeeld in het experimenteren met nieuwe dingen. Hij heeft een ideaalplaatje in zijn hoofd dat nauwelijks haalbaar is. Zijn streven naar volmaaktheid kan ten koste gaan van ontspanning en plezier. Er is altijd wel iets dat moet… De to-do lijst komt nooit af. Burn-out loert om de hoek. Om dit patroon te doorbreken, is het goed voor de Perfectionist om andere eigenschappen van zichzelf te ontdekken en toe te laten. Bijvoorbeeld zijn speelse, spontane en optimistische kanten. Voice Dialogue is een prachtige methode die je zelf weer de regie geeft over je leven.
Maak kennis met nieuwe kanten van jezelf door je te laten verrassen met een voice dialogue sessie in combinatie met het Enneagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.