Waarom doen we de dingen die we doen?
Verleden week beschreef ik een paar patronen van de Perfectionist, Enneagramtype EEN. Patronen ontstaan op zeer jonge leeftijd (tussen 0 en 7 jaar). Het is een soort groef waarin je later vast kunt raken. Je doet de dingen op de automatische piloot en binnen je eigen comfort zone. Je vraagt je het hoe en waarom van je gedrag of reacties soms niet eens meer af. Vandaag meer over de Helper, type TWEE van het Enneagram. Terwijl de Perfectionist zich focust op het vermijden van fouten, kan de Helper zich zorgen maken over de problemen van anderen in plaats van die van zichzelf. De Helper heeft de neiging zichzelf weg te cijferen en zijn eigen behoeften naar de achtergrond te laten verdwijnen. Afwijzen en afgewezen worden liggen heel gevoelig.
Om dit patroon te doorbreken, is het goed voor de Helper om andere eigenschappen van zichzelf te ontdekken en toe te laten. Bijvoorbeeld zijn grenzen sneller aangeven, NEE leren zeggen tegen anderen en beter met afwijzing om leren gaan door eigen behoeften sneller aan te geven. Dat zijn lastige uitdagingen voor de Helper. Voice Dialogue kan een belangrijke rol spelen om de Helper meer regie te geven over zijn leven.
Vind je het tijd om jezelf te verrassen met een aantal nieuwe kanten van jezelf, gun jezelf dan een voice dialogue sessie.