The Winner takes it all

Waarom doen we de dingen die we doen?

Na de Perfectionist en de Helper staat vandaag de Winnaar of de Presteerder in het licht: de zelfverzekerde motivator. Eerst iets over voice dialogue. Een krachtige en niet-oordelende aanpak om je te laten begrijpen waarom je dingen doet zoals je doet. Zelfs als dat niet is wat je diep vanbinnen wilt.
Met voice dialogue in combinatie met een andere methode zet je de oordelen over jezelf aan de kant, je komt van je automatische piloot af en krijgt meer keuze en vrijheid. Je maakt je los van belemmerende gewoonten en ontdekt onbenutte talenten.

Enneagramtype DRIE, de Winnaar. Een persoon met brandende ambitie. De ambitie om de aller, aller allerbeste, succesvolste, leukste, mooiste, slimste te zijn. Hij of zij gaat voor een ijzersterke performance. De Winnaar geniet van de bewondering van anderen. Zijn leven – inclusief zijn vrije tijd – lijkt te bestaan uit doelen die moeten worden bereikt. Hij begint meestal alweer aan het volgende project voordat hij goed en wel beseft – of heeft gevoeld – dat hij een doel heeft gehaald. Falen komt niet voor in zijn woordenboek.

‘Alleen al de gedachte daaraan sta ik niet toe. Ik ben geen slapjanus en doe alles volgens een oud geheim: keihard werken. Opgeven is geen optie. Als ik iets wil, houdt niets me tegen. Succes vraagt offers. Geen probleem. Just do it.’

De Winnaar kan zich op den duur opgebrand en uit contact met zichzelf voelen. Om de verbinding met zichzelf te herstellen is het belangrijk zijn tempo te matigen, zijn kwetsbaarheid en gevoelens te verwelkomen en te leren genieten van de weg naar het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.