‘Pluk de dag en de nacht!’

Na de Loyalist met zijn worst case scenario, staat Enneagramtype ZEVEN, de Optimist met best case scenario in de zon.

En ook als het regent…

‘Er is altijd wel ergens een plekje waar de zon schijnt. Ik ervaar een positief levensgevoel en een prettige lichtheid van het bestaan. Dat maakt mij een vrolijk mens. Ik ben een onwijs grote geluksvogel.’

Voor de Optimist is niets belangrijker dan het vinden van vrolijkheid, geluk en plezier.

‘Ik ben een vrijbuiter en focus me op geluk. Ik word super blij van leuke en spannende uitdagingen. Natuurlijk loopt het weleens fout af en ga ik op mijn bek, maar die keuze en afweging om iets te doen, wil ik wel zelf hebben gemaakt. Lachen doe ik veel en ook maak ik graag anderen aan het lachen. Voor het woordje moeten ben ik allergisch! Ik moet helemaal niets. Zeuren kan ik van niemand hebben en met mensen die voor me willen bepalen, wil ik het liefst niets te maken hebben. Ik kan spontaan ideeën krijgen en ze ook impulsief uitvoeren. Dat is niet altijd makkelijk voor mijn omgeving.’

De Optimist is vaak rusteloos en hyperactief. Slim, snel en hij neigt ertoe om te overdrijven en zich mee te laten slepen door zijn enthousiaste gevoelens. Terugkijken op zijn leven, zal hij niet vaak doen. En hij ziet het al helemaal niet zitten om nare ervaringen te herbeleven. ‘Als ik iets vervelends één keer heb meegemaakt, vind ik het wel genoeg zeg!
Hij ontsnapt aan pijnlijke emoties door zichzelf extreem bezig te houden met nieuwe en leuke ervaringen; leidt zichzelf af door positieve gedachten te denken, te dromen over leuke dingen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. De Optimist of Levensgenieter is een snelle denker die zijn keuzes maakt op basis waarvan hij zich happy voelt op dat moment.

De uitnodiging van het Enneagram voor deze vrolijke rebel is soberheid. Soberheid in de betekenis van matiging, geduld en zelfbeheersing. Het leven met een nuchtere en meer realistische blik zien zoals het werkelijk is. Er is geen licht zonder schaduw. De Optimist kan aangenaam verrast worden wanneer hij kennismaakt met zijn schaduwkanten en zo ontdekt dat zijn leven meer inhoud en betekenis krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.