‘Ik maak me los van mijn emoties en kan zo – onaangeraakt – naar mijn omgeving kijken.’

Enneagramtype VIJF, De Observeerder

De Observeerder of waarnemer heeft de gave zich bijna onzichtbaar te maken om op die manier in veilige anonimiteit de wereld om zich heen beter te kunnen observeren.

Unieke kwaliteiten van de Observeerder zijn: visionair en vernieuwend denken.

‘Ik ben een denker, een analyticus, een informatiejunkie. Ik geniet ervan de dingen in mijn eentje uit te denken en ik houd van feiten. Van kennis op doen, nieuwe dingen leren, alles begrijpen. Ik heb moeite met emotioneel onbeheerste en irrationele mensen. Dan trek ik me terug en het lijkt alsof niets me raakt. Dat komt door mijn koele uitstraling. Maar vanbinnen ziet het er wel anders uit en mensen realiseren zich niet hoeveel moeite het me soms kost om mijn gevoeligheid te verbergen.’

De uitnodiging die het Enneagram voor de Observeerder heeft is leren zichzelf en zijn innerlijke wereld meer te laten zien. Achter zijn muurtje vandaan komen en zijn gevoelens durven voelen en delen. Daardoor zal hij een grotere emotionele verbondenheid met anderen ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.