‘Hoping the best, expecting the worst.’

Enneagramtype ZES, de Loyalist

‘Ik ben een vat vol tegengestelde onzekere zekerheden. Teruggetrokken en rustig, maar ook excentriek en zelfs soms flamboyant. Het ene moment ben ik bang en afwachtend, het andere moment doe ik roekeloos iets wat ik eigenlijk niet durf. Ik heb altijd een keerzijde in mijn hoofd. Ook is er altijd een stemmetje in mijn hoofd dat alert is en dat mij waarschuwt. Dat moet ook want niets is wat het lijkt.’

Angst is een goede en oude bekende van deze persoonlijkheid. De grootste angst van de Loyalist is misschien wel zijn angst voor het onbekende. Het onvoorspelbare. ‘Angst is mijn maatje, hij zit altijd op mijn schouder om me voor van alles en nog wat te waarschuwen. Niet dat ik me laat tegenhouden hoor.’  Daarom wordt dit type ook wel het moedigste van alle Enneagramgetallen genoemd. Want hoe groot zijn of haar schrik ook is,
uiteindelijk zegeviert zijn moed.

Twee kanten van de Loyalist
Een belangrijk punt om van een Loyalist te weten is dat hij twee kanten heeft. Eén kant – de fobische – is voorzichtig en gaat gevaar uit de weg. De andere kant – de counter fobische – zoekt het juist op en tart het. Iemand met hoogtevrees gaat bergbeklimmen of bungeejumpen. Het gaat om de ‘rush’. Deze twee kanten kunnen binnen één persoon in minder of meerdere mate een rol spelen. ‘Ik noem het mijn engeltje en duivel op mijn schouders.’ Daarom is het bij een Loyalist altijd een beetje dubbel.

Waar de fobische Loyalist angst en enge dingen het liefst vermijdt, gebruikt de counter fobische – de roekeloze – Loyalist een tegengestelde strategie om met zijn angst om te gaan. ‘Ik zoek dreigend gevaar op. Ik ben nergens bang voor. Kom maar op. Ik ben de angst vóór. Als het eng is en niemand durft, ben ik haantje de voorste. Dan doe ik het juist om te bewijzen dat ik het durf. Eigenlijk voelt het allemaal als een soort rusteloos op zoek zijn naar veiligheid, naar zekerheid. En die is er natuurlijk nooit.’

De uitnodiging van het Enneagram voor de Loyalist is bewust te leren stoppen
met piekeren door zich te realiseren dat het de verkeerde kant op fantaseren is. Oefenen om andere – meer positieve – gedachten te denken. Ook meer durven vertrouwen op zijn of haar eigen kracht door langzaam maar zeker de veilige comfortzone te vergroten. Het toetsen van angsten en zorgen bij anderen kan ook een eyeopener zijn want vaak dreigt er geen gevaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.