‘Als we maar lang genoeg wachten, lost de tijd alles op.’

De Bemiddelaar

Het verhaal van de bruine banaan
Al jaren eet ik alleen maar bruine bananen. Bananen die zo net tegen hun uiterste eetbaarheid aanzitten. Met een bijna bruine buitenkant en een beetje bruine binnenkant. Verse bananen vind ik lekkerder. Ze smaken anders, frisser, steviger. Gewoon lekkerder. De  bananen die ik koop zijn aan het begin van de week voor de kinderen. Omdat ik graag wil dat ze fruit eten en dat ze wat te kiezen hebben, eet ik aan het begin van de week geen bananen.
Halverwege de week zijn de bananen niet op en ondanks aanmoedigen worden ze ook niet meer gepakt. “Ze zijn niet meer lekker, pap,” is de reactie. Vijf bananen weggooien is zonde. Dus nu kan ik ze wel eten. Ik moet ze eten. Alle vijf, en snel, want anders moet ik ze weggooien. Dan zijn ze zelfs mijn grens voorbij. En echt lekker zijn ze dan niet… ik eet ze tegen heug en meug op.
Bananen zijn zo een metafoor voor zaken in het leven die ik fijn of belangrijk vind of graag wil. Ik laat eerst een ander voor. Toch stel ik het niet zo lang uit dat ik mijn kans misloop. De tragiek zit hem er ook in dat de ander zich dit helemaal niet bewust is, waardoor mijn gedrag niet gezien of gewaardeerd wordt. 
Mijn overtuiging zegt me dat als ik zeven bananen koop voor een week, er één banaan is voor elke dag. Wanneer mijn zoon ze aan het begin van de week alle zeven in een smoothie stopt vraagt hij mij om nieuwe bananen te kopen. Ze zijn immers op. Hoe anders kun je er dus tegenaan kijken? Het is geen kwestie van gelijk hebben, of correct zijn. Voor een win-win kan ik zorgen door in deze situatie vooral voor mijn eigen wensen op te komen. Mijn gezinsleden komen immers echt niets tekort.’

Alles komt goed.
‘Ik ontspan als de sfeer goed is, als er geen onenigheid heerst. Dan ben ik op mijn gemak. Ik vind het fijn wanneer iedereen met elkaar overweg kan. Ik kom liever niet voor verrassingen te staan, ik vind het prettig wanneer we vasthouden aan bestaande routine. Waarom zou je iets veranderen als het goed werkt?’ De Bemiddelaar of Vredestichter kan op de ‘automaat’ gaan en veel werk verzetten. Het volgen van routine schakelt het besef van het hebben van een eigen agenda uit.

‘Ik krijg energie door mijn omgeving, door het enthousiasme dat anderen voor bepaalde projecten hebben. Met het nemen van risico’s ben ik wat voorzichtig en ik voel me veiliger wanneer de route bekend is. Het nemen van een beslissing kan ik uitstellen door eindeloos informatie te verzamelen. Ik kan soms belangrijke dingen voor me uitschuiven, terwijl minder belangrijke zaken wel worden afgehandeld. Vaak krijg ik op het allerlaatste moment een uitbarsting van energie zodat ik alles nog op het laatste nippertje haal.’

De slapende reus
‘Ik vind het lastig om de confrontatie aan te gaan. Meestal ga ik confrontaties en mogelijke conflicten die daardoor ontstaan, uit de weg want ze vormen een bedreiging voor de harmonie. Door problemen op te lossen voor een ander en te doen wat de ander wil, zorg ik er eigenlijk voor dat een ander zo makkelijk mogelijk door het leven gaat. Soms vraag ik me wel eens af: Waarom ben ik er altijd voor anderen? Waarom hoort niemand mij? Dan kan ik me wel wat boos voelen. Die boosheid maakt me bang, want daar kunnen conflicten uit voortkomen. Ik trek de stekker er dan uit bij mezelf en ga muziek luisteren of slapen. Op die manier demp ik de energie, zodat hij naar binnenslaat waarna er geen weg meer naar buiten is. Wanneer ik me bewust word van mijn boosheid, is mijn eerste reactie om tegen mezelf te zeggen: het is het niet waard. Ik weet niet eens of ik echt boos ben.’

De uitnodiging van het Enneagram voor de Bemiddelaar is om meer in contact te komen met zijn eigen wil en zijn eigen ruimte op te eisen. Meer initiatieven te nemen, actief en resultaatgericht te zijn. De Bemiddelaar in beweging heeft zo’n uitstraling dat hij anderen met zich meetrekt. Wanneer hij laat zien wie hij is, zijn eigen stem laat horen, zijn grenzen stelt krijgt hij zijn eigen kleur. De Bemiddelaar die zichzelf niet meer opgeeft om een ander van dienst te zijn, gaat het conflict niet langer uit de weg en volgt zijn eigen pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.